Bina Otomasyon Sistemi

 Neden bina otomasyon sistemi kullanıyoruz?Bina Otomasyon

  • Kontrol edilen alanlarda konfor şartlarının oluşturulması: mekan sıcaklığı, nemi, ışık şiddeti, hava kalitesi, kullanım su sıcaklığının ayarlanması
  • Enerji Tasarrufu: Su-hava sıcaklığının, ışık şiddetinin, açma-kapama zamanlarının otomatik ayarlanması, gereksiz ısıtma-soğutma-aydınlatma yapılmaması, enerji sarfiyatı hesaplanması
  • Rutin İşlem Kontrolleri : Günlük, haftalık, saatlik cihaz açma-kapama programlarının oluşturulması,cihazların sıralı çalıştırılmasıyla, eşit yıpranma sağlanması, arızada yedek cihaza geçme
  • Koruyucu Bakım ve Sistem Sürekliliği : Elektromekanik sistemlerin sarf ve yedek parça ömürlerinin takibi, minimum yedek parça stoklarının tutulması, arıza durumunda iş emirlerinin yazılması, sık arızalanan sistemlerin tesbiti
  • İnsan kaynaklı hataların ortadan kaldırılması ve eleman maliyetinin azaltılması: Minimum insan müdahalesi ile hataların, gereksiz enerji sarfiyatının ve işgücünün azaltılması, kaynakların verimli kullanımı

Kontrol edilen sistemler

  • Kazanlar ve ısıtma sistemleri
  • Soğutma grupları
  • Klima Santralleri (AHU)
  • Egzost, besleme, basınçlandırma fanları
  • Pompalar
  • Eşanjörler
  • Oda bazında mekanik ekipmanları (Fan Coil, VRV, VAV vb.)
  • Su depolama ve temin sistemleri, asansörler, jeneratör, kompresör, su arıtma, paket cihazlar

Proje tasarım ve uygulama

Firmamıza başvurduğunuzda tesisiniz için en uygun sistemi uygulamak için aşağıdaki çalışmalar yapılır;

  1. Tesisinizdeki mevcut elektro-mekanik sistem incelenip, talepleriniz de dikkate alınarak, hangi sistemler için otomasyon uygulanmasının gerekeceği belirlenir.
  2. Bina otomasyon sisteminin binanızdaki CCTV, yangın alarm, kartlı geçiş, asansör, endüstriyel otomasyon vb.. diğer sistemlerle entegrasyon gerekliliği ve bunun düzeyi belirlenir.
  3. Otomasyon senaryoları öncelikli olarak proje firmanızın tasarımları doğrultusunda tartışılarak oluşturulur.
  4. Geleceğe dönük genişleme ihtiyaçları da değerlendirilerek, malzeme ve tesisat maliyetleri ile birlikte sistem seçenekleri sunulur.
  5. Çözümde karar kılındığında, uygulama projeleri hazırlanır, mühendislik, programlama, grafik tasarım ve daha sonra sahada montaj ve programlama çalışmaları tamamlanarak işletme personelinize eğitim verilir ve sistem teslim edilir.
  6. Başlangıç aşamasında mühendislerimiz sistemin çalışmasını süpervize ederek, sistem operatörlerinin eğitim eksikleri varsa tamamlarlar ve gerek duyulduğu takdirde minör yazılım revizyonlarını gerçekleştirirler.
  7. Sistemleriniz işletmeye alındıktan sonra da bakım ve servis gereksinimleriniz için teknik servis ekiplerimiz emrinizdedir.

 


 

TESİS YÖNETİMİ

Gereksinimler

Enerji fiyatlarının yükseldiği dönemlerde, binaların enerji maliyetlerini anlamaya ve optimize etmeye daha fazla dikkat edilmelidir. HVAC sistemleri (örn. hava işleme üniteleri, ısı üreticileri veya soğutucular), binalardaki toplam enerji maliyetlerinin neredeyse %50'sini oluşturan en büyük enerji tüketicileridir.

Çözümler

Honeywell CentraLine, ısıtma tesislerinizin, soğutucularınızın ve hava işleme ünitelerinizin enerji tüketimini ve ekipman ömrünü optimize eden, kapsamlı bir HVAC tesis kontrolörleri serisi sunar. Isıtma, havalandırma, klima ve soğutma çözümleri için kapsamlı uygulama kütüphanesi, önceden test edilmiş, oldukça verimli algoritmaları kullanarak %30'a varan enerji tasarrufu sağlar. 

CentraLine, entegre bina yönetimi çözümleri tüm sistemleri şeffaf şekilde entegre eden ve HVAC sistemleri ile paralel olarak kullanılabilen, akıllı entegrasyon cihazlarını da kapsar.

CentraLine çözümleri (HVAC tesis kontrolörleri ve entegrasyon cihazları), açık protokol desteğiyle sunulur ve enerji açısından verimli kontrol stratejilerinin kolay grafiksel programlaması mümkündür. Modbus, M-BUS, LONWORKS veya pulse üzerindeki ölçüm cihazları desteğiyle binanızın enerji tüketimini anlamlandırmanıza yardımcı olur ve bir denetleme sistemi olmadan kullanıldığında bile doğrudan web erişimi sunar.

VFD'ler, enerji ölçüm cihazları, sensörler, vanalar ve aktüatörler gibi akıllı saha cihazları, HVAC sistemlerinin verimliliğinde temel rol oynar.

ODA KONTROLÜ

Gereksinimler

Oda kontrolünün amacı, mümkün olan en düşük enerji tüketimiyle kullanıcılar için konforlu bir ortam sağlamaktır. Konforlu bir ortam sağlamak için sıcaklık kontrolünden fazlası gerekir. Binanın ihtiyaçlarına bağlı olarak, iç mekan hava kalitesi ve/veya nem kontrolü, istenen ışık düzeyinin korunması, parlama veya gölgeleme ya da oda kullanımına bağlı olarak farklı ışık renkleri sağlanması da bu kapsamda yer alabilir. Gereksiz ısıtma, soğutma ve aydınlatma enerjisi tüketiminin önüne geçmek için, gerçek talebe dayanarak oda koşullarının kontrol edilmesi enerji tüketimini minimuma indirmede kilit rol oynar.

Diğer bir kilit faktör de kullanım kolaylığıdır. Kullanıcılar, farklı ekipmanlar için birçok tutarsız kullanıcı arabirimi değil, tüm odayı kapsayan tutarlı bir kullanıcı arabirimi ister. Hoş ve uyumlu bir oda tasarımı sağlamak da önemlidir. Bu nedenle sensör ve kullanıcı arabirimi miktarı minimum düzeyde tutulmalı ve oda tasarımı ile uygunluk sağlamalıdır.

Çözümler

CentraLine, farklı HVAC oda uygulamaları (örn. fanlı ısıtıcılar, tavandan soğutma, hidronik ısıtma veya VAV uygulamaları) için kapsamlı bir yapılandırılabilir oda kontrolörü seti sunar. Bunlar, sıcaklık kontrolüyle birlikte aydınlatma, panjur ve güneşliklerin yönetimine yönelik çözümleri içerir. Özel müşteri gereksinimleri için CentraLine, her oda yapılandırması gereksinimini karşılayan, zangin bir serbest programlanabilir oda kontrolörleri serisi de sunar.

CentraLine'ın akıllı entegrasyon platformu HAWK veya EAGLEHAWK kullanılarak, KNX, DALI veya kablosuz EnOcean protokolü aracılığıyla oda kontrolü kolayca kablolu ışık ve güneşlik kontrolünü kapsayacak şekilde genişletilebilir. Otel uygulamaları için HAWK, Fidelio protokolü kullanarak oda rezervasyonu sistemiyle iletişim kurarak rezervasyonu yapılmamış odalar için enerji tasarrufu sağlar.

KRİTİK ODA KONTROLÜ

Gereksinimler

Kritik oda ortamlarında hava akışı ve basınç koşullarının hassas, stabil ve son derece hızlı kontrolünü gerektiren özel uygulamalar gerçekleştirilir. Kritik oda ortamları;

  • Dışarıdaki alanlardan içeriye bakteri veya kirletici partiküllerin giremeyeceği basınç koşullarının gerekli olduğu ameliyathaneler veya temiz odalar (kontrollü yüksek basınç),
  • Tehlikeli maddelerin kontrollü alandan çıkamaması için düşük basınç gerektiren karantina istasyonları ya da tehlikeli maddelerin işlendiği istasyonlar,
  • Kapak açıldığında tehlikeli gazların anında çıkarılmasını ve doğru basıncı korumak için genel egzoz ve ilave havanın anında izlenmesini gerektiren, davlumbazlı laboratuvarlar olabilir.

Çözümler

Phoenix Controls Venturi valfleri ve kontrolörler, kritik uygulamalarda hava basıncını tanımlı sınırlar içinde tutmak için başarısı kanıtlanmış çözümler sunar. Tüm Phoenix Controls çözümleri CentraLine sistemleriyle entegre çalışır.

Farklı entegrasyon noktaları, farklı uygulama senaryolarına ve sistem boyutlarına uygulanabilir. Traccel ve Theris kontrolörler, LON veya BACnet aracılığıyla doğrudan HAWK veya CentraLine BMS sistemiyle kontrol sunucuları kullanılarak entegre edilebilir.